13 -04 – 2017 | KNMP-jubileumcongres

+

Farmacogenetica thema tijdens feestelijk jubileumcongres.

Het KNMP-jubileumcongres op 13 april 2017 stond in het teken van farmacogenetica en had een feestelijk tintje ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de KNMP: plenaire lezingen, vakinhoudelijke sketches en interviews.

De dag in het Beatrixtheater was gevuld met plenaire lezingen, vakinhoudelijke sketches en interviews.

In een volle zaal met ruim 1.500 apothekers memoreerde KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent hoe het apothekersvak halverwege de 19e eeuw is ontstaan. “Hulp uit menslievendheid verleend, dat is het 175 jaar oude motto van ons zorgverlenerschap, dat we nog steeds verder uitbouwen.”

Ook KNMP-directeur Léon Tinke stond op het podium: “Zijn we er voor de farmacie of zijn we er voor de centen? Sinds de niet-praktiserende apothekers het preferentiebeleid hebben uitgevonden, hoeven de praktiserende dat niet meer voor de centen te doen.”

Videoboodschap

Daarnaast sprak staatssecretaris Van Rijn van VWS de apothekers toe middels een videoboodschap. Hierin uitte hij zijn waardering voor het feit dat apothekers zich de afgelopen 175 jaar zijn blijven ontwikkelen.

175 jaar in vogelvlucht

Tal van deskundigen verschenen op het podium om ieder vanuit een eigen inzicht het thema te bespreken. Prof. Toine Pieters (UU) nam de gasten mee in ‘175 jaar KNMP in vogelvlucht’ en prof. dr. Henk-Jan Guchelaar (LUMC) schetste de stand van zaken rondom farmacogenetica in Nederland en Europa.

Farmacogenetisch paspoort

KNMP-leden die naar het jubileumcongres kwamen, konden tegen een sterk gereduceerd tarief een farmacogenetisch paspoort aanvragen. De actie was een succes: de KNMP ontving 351 aanvragen. De paspoorten werden gemaakt met steun van het Erasmus MC, door het team van prof. dr. Ron van Schaik. Hij besprak op het jubileumcongres de gecumuleerde testuitslagen van deelnemers.

De feestelijke dag werd afgesloten met een cabaretvoorstelling door Pieter Derks en een DJ.

351 KNMP-leden vroegen een farmacogenetisch paspoort aan.