Commissie Moleculair Biologische Diagnostiek

Home Commissie Moleculair Biologische Diagnostiek
Prof. dr. R.H.N. van Schaik

Voorzitter

Prof. Dr. Ron H.N. van Schaik is hoogleraar Farmacogenetica en Laboratorium Specialist Klinische Chemie bij het Erasmus MC in Rotterdam. Hij is hoofd van het Internationale Expertisecentrum Farmacogenetica.

Het onderzoek van Prof. Van Schaik richt zich op de klinische implementatie van Farmacogenetica, met een focus op cytochroom P450 enzymen. Specifieke research projecten betreffen Oncologie, Transplantatie, Pijn en Psychiatrie.

Dr. M. Levitus

Secretaris

Het vak van klinisch chemicus is zeer divers, omdat veel verschillende specialismen binnen en buiten het ziekenhuis gebruik maken van het klinisch chemisch laboratorium om diagnostiek in bloed, urine, hersenvocht en andere lichaamseigen vloeistoffen te laten verrichten.

Ik vind het als klinisch chemicus belangrijk om aanvragend artsen hierin zo goed mogelijk te ondersteunen en te adviseren bij het aanvragen, interpreteren en uitvoeren van klinisch chemische diagnostiek.

Prof.dr. O. Bekers

Laboratoriumspecialist Klinische Chemie

Prof. dr. Otto Bekers (1961) is na zijn bacheloropleiding Analytische Chemie, Farmacie gaan studeren in Leiden. De doctoraalstudie werd in 1987 succesvol afgerond. Hierna heeft hij een promotieonderzoek verricht aan de Universiteit Utrecht.

Vervolgens heeft hij in het Leyenburg Ziekenhuis, Den Haag zijn opleiding tot klinisch chemicus genoten. In 1996 is hij geregistreerd en vanaf 1997 werkzaam binnen het Centraal Diagnostisch Laboratorium. Sinds 2014 is hij hoofd van deze afdeling. Hij is (co)auteur van 80 peer reviewed artikelen.

Dr. D. van den Broek

hoofd afdeling Klinische Chemie ALV

De technische ontwikkelingen staan echter niet stil en sinds enige tijd volstaat een buisje bloed van de patiënt om een genetisch profiel van diens tumor te kunnen maken.

Bloedplasma bevat kleine hoeveelheden tumor-DNA, kortweg ctDNA. De afgelopen jaren heeft er zich een razendsnelle technische ontwikkeling afgespeeld, waardoor we nu op basis van een analyse van dit ctDNA zelfs meer informatie over de tumor kunnen krijgen dan op basis van tumorweefsel.

Dr. R.G.H.J. Maatman

Klinisch chemicus

Routine klinisch chemische diagnostiek, urinediagnostiek, speciële chemie, erfelijke metabole ziekten, metalen en DNA diagnostiek.

Dr.ir. H.J.T. Ruven

Klinisch chemicus

Algemene chemie, speciële chemie, DNA-diagnostiek, Point-of-Carediagnostiek, kwaliteitsmanagement, onderzoek naar biomarkers voor diffuse interstitiële longaandoeningen.

Dr. H.J. Vermeer

Klinisch chemicus

Hij maakt sinds 2010 deel uit van de maatschap klinische chemie en is als zodanig verbonden aan het Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht, en het Beatrixziekenhuis, Gorinchem.

Eric Vermeer heeft ruim 30 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Daarnaast heeft hij bijgedragen aan enkele leerboeken, het Handboek Medische Laboratoriumdiagnostiek (2013) en diverse richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC).

Grensverleggende innovatie

CELL FREE DNA

Met name op het gebied van de oncologie heeft de toepassing liquid biopsy grote mogelijkheden vanwege de hoge sensitiviteit.

Lid worden

Werk samen aan grensverleggende innovatie

    CMBD Themadagen

    De CMBD Themadagen zijn bedoeld voor klinisch chemici, pathologen, medisch specialisten, analisten en apothekers.

    Inschrijven/deelnemen/ideeën?